Egy segítő beszélgetés Tímeával

Blog

– Jaj, te szép kislány! Milyen szomorú arcot vágsz! Mi nyomasztja a lelked? – mivel a nénin látszik az együttérzés, Tímea nem állja meg, hogy ne panaszolja el neki a baját.

– Az én bajomon nem lehet segíteni, nénike! – mondja lemondóan Tímea.

– Hát ennyire kilátástalan a helyzet? – kérdezi érdeklődve a virágárus néni.

– Még annál is jobban. Az élet kegyetlen játékot űz velem. Olyan választásra kényszerültem, amiből sehogy sem jöhetek ki jól.

– Úgy érzed, nem vagy a magad ura – mondja a bölcs néni.

– Mindenki csak rendelkezni akar velem. Apám halála előtt rábízott egy hajóbiztosra, aki úgy mereszti rám a szemét, majd kiesik, a ház ura cselédként bánik velem, a lánya meg riválisának tart.

– Szeretnél szabadulni a fogságukból.

– Igen! De nem tudok! Meg kellene hálálnom a hajóbiztosnak, hogy nem hagyott magamra, de nem érzek iránta semmit! – a lány sírva fakad. – És ha nemet mondok neki? Akkor lehet, hogy kidob a házból, és akkor hová megyek?

– Félsz attól, hogy magadra leszel utalva.

– Félek, de lehet, hogy még mindig jobb lenne, mint ha örök életemre egy olyan férfival élném le az életem, akit nem szeretek. Aki inkább lehetne az apám, mint szerető hitvesem.

– Olyan férfira vágysz, aki melletted van és nem feletted.

– Istenem, hol van ilyen? – teszi fel a kérdést a lány.

– Tartasz attól, hogy megharagszik rád a hajóbiztos, ugyanakkor egy hozzád illő férfira vágysz.

– Csak úgy találhatok egy ilyen férfit, ha magam nézek utána, és nem leszek senki játékszere! – mondja határozottan Tímea.

– Szép kislány! Nagy a te okosságod! Ezt a rózsát ajándékba adom neked. Tégy úgy, ahogy neked jó!

– Köszönöm, néni! – Tímea még vet egy hálás pillantást a virágárus nénire, majd fogja a rózsát, és eltűnik a tömegben.

Láthatjuk, hogy a néni nem legyint Tímea fájdalmára, és nem akarja meggyőzni arról, miért lesz jó neki, ha Tímár mellett marad. Ugyanakkor azt is tudja, hogy bár ő kérdezte meg, mi bántja Tímeát, az életét nem oldhatja meg helyette. Szerencsére Tímeának van annyi lelki ereje, hogy ő mondja ki a megoldást. És ehhez nem kellett más, csak egy másik ember, aki értőn figyel az ő problémájára!

Olvasd el ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .