Tanácsadás vs. segítő beszélgetés

Blog

Ugye, milyen jó, ha vannak barátaid, családtagjaid, akikkel szuperül tudsz beszélgetni? Én is azt gondolom. Viszont mi történik akkor, ha valami konfliktusod van valakivel, esetleg gondjaid vannak a párkapcsolatodban, vagy akár meghalt valakid, akiről „életmentő” beszélgetést folytatnál?

Biztos beszéltél már meg ilyen és hasonló dolgokat szüleiddel, barátoddal, barátnőddel. Emlékszel, hogyan zajlottak ezek? Elmondtad, hogy mi bánt, aztán ő elmondta, hogy mit csinálsz rosszul. Esetleg elkezdte magát fényezni, hogy így meg úgy csinálta, és milyen jó lenne, ha te is így csinálnád… És természetesen nem a rossz indulat vezérel senkit sem, csupán a segítő szándék. De segíteni sokféleképpen lehet.

De mi van a tanácsadáson túl?

Nos, a segítő beszélgetés nem ilyen. Amikor odaülsz a mentálhigiénés szakember elé, akkor a legteljesebb mértékű elfogadást és támogatást élheted meg.

És miből érzed ezt az elfogadást?

Abból, hogy

  • amit mondasz, azt visszaismétli a saját szavaival, hogy jól érti-e, és neked lehetőséged van helyesbíteni, ha mégsem, vagy jelezni, hogy igen, jól érti.
  • megpróbálja kimondani helyetted azt az érzést, amit a szavaid mögött észlel, mert nem minden esetben veszed észre, hogy az adott szituációban hogyan érezted magad
  • ha kell, az érzéseidet és a történéseket megjelenítitek valamilyen eszköz segítségével, hogy valamire rájöjj, vagy rendbe tedd a gondolataid

És még mindig csak egy része annak, amiről ez az egész szól…

Kipróbálnád? Kattints, hogy részt vegyél Te is egy ilyen élményben, hogy Neked is lehessen Aha! Élményed!

Tartsuk a kapcsolatot!

Szeretnélek tájékoztatni a legfrissebb hírekről és ajánlatokról

Nincs levélszemét küldés! További információért olvassuk el adatvédelmi szabályzatot.

Olvasd el ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .