Mikor gyere mentálhigiénés segítő beszélgetésre?

Blog

Karcsi 36 éves vállalkozó. Az elmúlt egy évben nagyon megsokasodtak a problémái. Nem megy úgy a vállalkozása, mint korábban, ráadásul párkapcsolati nehézségei is vannak, amelyek már a vállalkozása elején kezdtek kialakulni. Próbálta megbeszélni a párjával, és úgy tűnt, hogy sikerült is. Mára azonban világossá vált, hogy csak elaltatták egymást valami közhelyes megoldással. Karcsi most a válását a fontolgatja, de még előtte felkeresett egy mentálhigiénés szakembert. Az ülések során elkezdte látni a saját elakadásait, és rájött, hogy új alapokra kellene helyezni a kapcsolatát. Most ott tart, hogy megmenthető a kapcsolata.

Karcsi jól döntött, amikor szakembert keresett, mert rájött, hogy a váláson kívül más megoldás is van. Mi lett volna, ha mégsem keres egy “külső szemet”!? Ugyanis erről van szó. Van valaki, aki segít megláttatni a nehézségeimet. És ez megnyugtató, mert az egydimenziós látásmódon kívül van még más dimenzió is az életben, de nem biztos, hogy magunktól meglátjuk.

Rengeteg ma a segítő szakmájú ember (mentálhigiénés szakember, coach, pszichológus stb.), mégis van még az emberekben egy gát, ami miatt nem mernek hozzájuk fordulni. Talán azért, mert gyengeségként élik meg. Keresztény berkekben pedig él az a felfogás is – bár már kezd kikopni – , hogy Istenben hívő embernek nincs szüksége ilyen segítségre, mert elég, ha Istennel jó kapcsolatot ápol.

Igen, csak hogy az Istennel való kapcsolat legalább olyan szoros kötelék, mint egy családtaggal. Ha nem foglalkozunk vele, ugyanúgy tönkre tud menni, mint bármely kapcsolat. Ha nehezedre esik segítőt keresni, akkor gondolj rá úgy, hogy ő külső személy, aki képes rálátni az életedre és a kapcsolataidra objektíven. Tehát nem az agyadban fog “turkálni”, csupán segít láttatni dolgokat, amelyeket az érzelmektől és a különféle eseményektől már nem látsz.

Akkor gyere hozzám, ha olyan problémád van,

 • amelyből, úgy érzed, egyedül nem tudsz felállni
 • amikor váratlan esemény ért, és nem tudsz vele megbirkózni (pl. gyász)
 • ha párkapcsolati
 • vagy más kapcsolati nehézségeid vannak
 • ha életvezetési nehézségeid vannak (pl. ha nem tudsz kilépni, az „állandóan békítő” szerepéből)
 • ha úgy érzed, depresszió közeli állapotban vagy
 • ha úgy érzed, hogy a stressz mindennapossá válik az életedben

Négy kérdést tegyél fel magadnak, amikor azon gondolkozol, hogy szakemberhez forduljál-e:

 • mennyire zavarja a hétköznapi életem?
 • elég-e, ha egy barátommal, szülőmmel, testvéremmel beszélem meg a problémámat?
 • mennyi energiát kell belefektetnem, ha egyedül akarom megoldani,
 • megéri-e ez az energiabefektetés?

Olvasd el ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .