6 dolog, ami arról árulkodik, hogy érett vagy

Blog

Emlékszel rá, mikortól gondoltál magadra érett emberként? A felnőttség, mint tudjuk, nem egyenlő az érettséggel. És ez nem köthető egyetlen vizsgához sem. Gordon W. Allport egyik kutatásában azt vizsgálta, honnan lehet tudni, hogy az ember felnőtté érett. 6 tényezőt állapított meg a kutatásai alapján.

  1. Képes vagy az „én érzésének” kiterjesztésére: tudod, mi különböztet meg téged az állattól? Az, hogy elsősorban nem a fiziológiai szükségleteid irányítanak (éhség, szomjúság, reprodukció stb.), hanem célokat tűzöl ki magad elé, amelyeket el akarsz érni. Tehát elkezded alakítani az életed!
  • Meghitt a viszonyod másokkal: azt, akit szeretsz, aki a legközelebb áll hozzád, nem láncolod magadhoz, és nem sértődsz meg, ha egy este kivételesen kihagyja a veled való meccsnézést, vagy egy vacsorát, vagy bármi más tevékenységet. Hagyod, hogy élje a saját életét, hogy építse a saját kapcsolatait. És az a szép, hogy ettől még lehet bensőséges a kapcsolatotok! Magyarán meghagyod a szeretteidnek az önállóságot, a felelősséget. És tudod, miért van erre szükség? Hogy megmaradjon a szeretet és a tisztelet.
  • Érzelmi biztonság: képes vagy elfogadni az élettel járó örömöket és nehézségeket, és a dolgokat megfelelő súllyal kezelni. Bele tudsz törődni a megváltoztathatatlanba, de mindent megteszel, ami tőled telik.
  • Képes vagy a valóságot helyén kezelni: vagyis nem fogod a saját szükségleteid és félelmeid szerint alakítani a valóságot, hanem reálisan látod a dolgokat. Nem képzelsz a másik tettei mögé többet, mint amennyi valójában látszik. Gondold el, mennyi idegeskedéstől óvod meg magad, ha valaki becsukja előtted az ajtót, és te nem azon kezdesz el bosszankodni, hogy ő direkt akart neked keresztbe tenni.
  • Van önismereted és humorod: tisztában vagy olyan tulajdonságaiddal, amelyek esetleg nem túl kedvezőek rád nézve, illetve ismered az előnyös tulajdonságaidat is. Tudsz reflektálni saját magadra, és másokat is reálisan ítélsz meg. Az önismeret mellett másik fontos tulajdonság a finom humor, amellyel mind magad (nem az állandó, kegyetlen önirónia!), mind másokat tudsz illetni, és ezen senki nem sértődik meg! Ezek segítenek abban, hogy egészségesen ítéld meg önmagad jelentőségét.
  • Van egységesítő életfilozófiád: mi az a mondat, amellyel le tudnád írni a Téged sok-sok éven át vezérlő elvet? Ehhez el valószínű, hogy el kell érni egy bizonyos kort, de még inkább tapasztalatot. Mindezek tetejébe, ha vannak céljaid, amelyek vezérlik az életed, megadják a „bójákat”, így nem válik az életed keretek nélkülivé.

Most, hogy elolvastad, bizonyára Te is elgondolkodsz majd azon, holt tartasz most a fent említett 6 pont terén. Melyek azok, amelyek már megvannak? Melyek azok, amelyeken még érdemes dolgoznod? Milyen lesz az, ha majd sikerül mindegyikben fejlődnöd? Sok erőt és örömöt a fejlődéshez!

Olvasd el ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .